Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (2024)

Analyse Rudi Vranckx

Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (1)

De Zesdaagse Oorlog tussen Israël en de Arabische buurlanden was onverwacht en voorbij voor je wist wat er gebeurde. Maar de gevolgen zijn vandaag nog even tastbaar als in die eerste ontnuchterende uren na het staakt-het-vuren, zo blijkt uit een analyse van Rudi Vranckx.

analyse Analyse

Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (2)

Rudi Vranckx is Midden-Oostenspecialist en journalist voor VRT Nieuws. Hij reist door conflictgebieden en brengt verslag uit over oorlog en vrede.Volg hem op Twitter via @rudivranckx.

Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (3)

© VRT - Charlie De Keersmaecker

Maandag 5 juni 1967. De verrassingsaanval vindt plaats in de vroege uurtjes. Israëlische piloten stijgen op en vernielen de Egyptische luchtmacht op de grond. Ook Jordaanse, Iraakse en Syrische vliegtuigen worden uit de lucht geschoten. De sterke Egyptische verdedigingslinies in de Sinaï-woestijn worden overrompeld. De strijd gaat dinsdag onvermoeid verder. Op woensdag valt de oude stad van Jeruzalem, tot dan in Jordaanse handen. Joodse paracommando's bidden voor het eerst aan de Klaagmuur en wenen. Op donderdag bereiken ze het Suezkanaal. ‘s Vrijdags bestormen ze de Golanhoogte en tijdens de sabbat hebben ze de vlakte van Damascus in het vizier. Die avond wordt een staakt-het-vuren afgekondigd. Op de zevende dag rusten de Israëlische soldaten. Van 5 tot 10 juni 1967: in amper een week tijd wordt met de wapens een nieuw Midden-Oosten gecreëerd.

De jonge staat Israël bestaat nog geen twintig jaar en de Holocaust ligt nog vers in het geheugen van elke Joodse burger. Velen vreesden de vernietiging door de militaire overmacht van de gezamenlijke Arabische legers. Maar het tegenovergestelde werd werkelijkheid onder leiding van militaire leiders Moshe Dayan en Yitshak Rabin. Sommigen zien hierin de hand van God zelf. Generaals en krijgers uit de special forces en de Mossad zijn sindsdien de helden van Israël, voorbestemd om het land ook politiek te leiden. Een golf van optimisme overspoelt het land en de immigratie van Joden uit de hele wereld, de zogenaamde alia - of terugkeer naar Israël - neemt toe. De economie boomt. Israël geniet bovendien de onvoorwaardelijke militaire en diplomatieke steun van de VS. David verslaat Goliath en de wereld juicht. Of toch een deel van de wereld. Israël boekt in 1967 een van de meest spraakmakende overwinningen uit de militaire geschiedenis, maar wint het ook de oorlog?

Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (4)

Bezetting en terreur

De grootste verliezers zijn de plaatselijke Arabische bevolking, ze worden nu Palestijnen genoemd. Honderdduizenden werden vluchteling bij de oprichting van Israël in 1948 en daar komen er opnieuw honderdduizenden bij. Het Israëlisch leger verovert de Golanhoogvlakte op Syrië, Gaza en de Sinaï op Egypte en vooral de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem op Jordanië. Hun gebied wordt in een klap verdrievoudigd. Israël wordt een bezettingsmacht. En zoals iedereen weet: bezetting corrumpeert onvermijdelijk de bezetter en diegene die bezet wordt.

De Arabische landen voelen zich vernederd en zinnen op wraak. Een nieuwe oorlog zal volgen, in 1973 al, met bijna dramatische gevolgen voor Israël. Later volgen de oorlogen in Libanon en Gaza elkaar met regelmaat op. Na jaren komen er weliswaar vredesverdragen met Egypte in ruil voor de Sinaï en met Jordanië, maar de overheersing van vooral Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever worden een open wonde in de internationale politiek. Terreuraanslagen zoals die op de Olympische Spelen in München in 1972 en vliegtuigkapingen, onder meer van een Sabenatoestel, zetten de Palestijnse strijd, Yasser Arafat en de PLO op de kaart. Twee intifada's, een harde repressie en de steeds weerkerende - bijna rituele - vredesonderhandelingen kunnen de lont niet uit het kruitvat trekken. Israël trekt zich terug uit de Gazastrook - maar Gaza blijft vooral een openlucht gevangenis voor anderhalf miljoen Palestijnen, bestuurd door het islamitische Hamas. De landsgrenzen, de kust en het luchtruim worden afgesloten en gecontroleerd door Israël, in samenwerking met Egypte. De Palestijnse strijd wordt een symbool wereldwijd dat mee de identiteit bepaalt van jonge moslims, tot in onze wijken toe. Bij elke oorlog nemen ook daar de frustratie en haat toe, vaak met een antisemitisch randje.

Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (5)

Foto: Rudi Vranckx en correspondent Ankie Rechess in gesprek met vredesonderhandelaar Yossi Beilin.

Extreem optimisme

Onlangs was ik op de koffie bij Yossi Beilin, Israëlisch architect van de vredesakkoorden van Oslo en onvermoeibaar onderhandelaar voor een tweestatenoplossing, een Joodse staat naast een Palestijnse. De grenzen van voor de oorlog in 1967 zijn voor hem het uitgangspunt van elke regeling. Land voor vrede ruilen en de erkenning door de Arabieren van de Joodse staat Israël zijn de bouwstenen. Hij was zelf een jonge soldaat in de Zesdaagse Oorlog. De bezette gebieden werden toen nog beschouwd als een pasmunt voor vrede. Maar steeds nieuwe - honderden intussen - Joodse kolonies in de bezette gebieden maken de werkelijkheid op het terrein steeds meer onomkeerbaar. Religieus zionisme in het 'historische Joodse hartland Judea en Samaria' is het cement van rechts politiek Israël. Bij elke verkiezing wordt het vredeskamp kleiner. Nationalisme en religie overheersen het debat bij Israëli’s en Palestijnen. Als tegengif droomt een jonge generatie Palestijnen en linkse Israëli zelfs van één gelijke staat waarin Joden en Palestijnen samenleven, met gelijke rechten voor iedereen. “Misschien over nog eens vijftig jaar”, zeggen de ouderen zuchtend.

Toch is Yossi Beilin optimist, uit noodzaak. Er is geen andere rationele oplossing, vindt hij. Israël staat voor een fundamentele keuze. Wil het land een democratie blijven met een Joodse meerderheid binnen de oude grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog of een bezettingsmacht zonder rechten voor miljoenen Palestijnen? De regio moet vooruit. De Israëlische generaal van ’67, Yitzhak Rabin, besefte dat en sloot toen hij premier was de Osloakkoorden met aartsvijand Arafat. Die akkoorden bezorgen Rabin, Peres en Arafat de Nobelprijs voor de Vrede. Maar Rabin wordt erna vermoord door een Joods extremist - een terrorist zeg maar. Aanslagen door islamitische terroristen de jaren daarna deden het tij snel keren. Ook Arafat werd allicht vermoord.

Vrede en een einde aan de bezetting lijken vijftig jaar later verder weg dan ooit. Nochtans is er niet veel nodig, zegt Beilin me: leiders met visie en moed, die bereid zijn om te sterven, aan beide kanten. Want vrede sluit je met je vijanden, niet met je vrienden. Dan pas is de Zesdaagse Oorlog van ‘67 voorbij en gewonnen.

Meest gelezen

  1. Economie Bloedrode cijfers op de beurs:Japansebeursincasseert grootste klap sinds 1987, ook Bel20 opent met verlies 09:23
  2. Politiek Rutten (Open VLD) reageert op kritiek over carrièreswitch: "Had ook 4 weken vakantie kunnen nemen, maar ik kies om te... 10:52
  3. Boom Verdachte van schietpartij in Boom is deelnemer van Play4-programma 'Klopjacht' 10:33
  4. Olympische Spelen Veelbesproken Algerijnse boksster Khelif breekt stilte na genderdiscussie: "Nu goud pakken, is beste antwoord op alle... 11:20
  5. Azië Premier Hasina van Bangladesh neemt ontslag na dodelijke studentenprotesten, haar ambtswoning wordt geplunderd door d... Update 45 min
  6. Amerika kiest Onafhankelijke presidentskandidaat Kennedy claimt dat hij dode zwarte beer dumpte in Central Park in New York 06:42
  7. Sint-Truiden 3 luchtballonnen moeten plots noodlanding maken in het centrum van Sint-Truiden door te weinig wind 10:26
  8. Olympische Spelen Boksbond geeft tegenstander van Imane Khelif 100.000 dollar "compensatie", IOC verdedigt veelbesproken bokser: "Er wa... za 03 aug 12:14
  9. Olympische Spelen Polsstokspringer Anthony Ammirati gaat viraal met "lullige" sprong op Olympische Spelen: "Zulke dingen gebeuren natuu... zo 04 aug 12:54
  10. Israëlisch-Palestijns conflict Hoe zal Iran wraak nemen op Israël? "Met gecoördineerde actie, intussen proberen Libanezen zitje te boeken op schaars... 08:16
Zes dagen oorlog, vijftig jaar bezetting (2024)

FAQs

Wat gebeurde er tijdens de Zesdaagse Oorlog? ›

In de Juni-Oorlog van 1967 veroverde Israel de resterende 22 procent van het voormalige Mandaatgebied Palestina – de Westelijke Jordaanoever waaronder Oost-Jeruzalem, dat vanaf 1948 in handen van Jordanië was geweest, en de Strook van Gaza die sinds 1948 onder militair bestuur van Egypte had gestaan.

Waarom viel Israël in 1967 aan? ›

In 1967 had de Israëlische regering een oorlog nodig om de landsgrenzen te verleggen. Toen de Arabische buurlanden zich provocerend gedroegen was een casus belli snel gevonden. Zo brak de Zesdaagse Oorlog uit – een strijd die Israël niet kon verliezen.

Wie startte de 6 daagse oorlog? ›

Nasser overhandigde Israël een casus belli toen hij de toegang naar de haven van Eilat afsloot. Zo begon de Zesdaagse Oorlog. Superieure Israëlische strijdkrachten stonden gereed om het plan van David Ben Goerion uit 1937 uit te voeren.

Welke gebieden heeft Israël in 1967 veroverd? ›

Israël veroverde de Westelijke Jordaanoever, inclusief Oost-Jeruzalem, in 1967, tegelijk met de Gazastrook. Sindsdien houdt Israël het gebied bezet. In delen ervan hebben Palestijnen een vorm van zelfbestuur. Op de Westelijke Jordaanoever wonen zo'n drie miljoen Palestijnen.

Hoeveel soldaten gesneuveld Israël? ›

Op 30 juni 2024 werd duidelijk dat 670 Israëlische soldaten werden gedood sinds 7 oktober 2023, waarvan 316 sinds het begin van het grondoffensief. Op 2 juli 2024 werden deze cijfers bijgesteld, en werd de dood gemeld van 674 Israëlische soldaten sinds 7 oktober 2023, waarvan 320 sinds het begin van het grondoffensief.

Waarom is de staat Israël gesticht? ›

Eerder hebben de Britten al gezegd dat ze er een veilig thuis voor Joden willen maken, tot onvrede van de Arabische bevolking. Na de Tweede Wereldoorlog ontstaat er nog meer druk om Joden een eigen staat te geven. In 1948 roepen de Joden die staat uit: op 14 mei 1948 wordt Israël geboren.

Van wie was het land Israel voor 1948? ›

Op 15 mei 1948 liep het Britse mandaat voor Palestina af. In anticipatie hierop riep het Jewish Agency een dag eerder de staat Israël uit. De Amerikaanse president Truman erkende Israël binnen een half uur; de formele erkenning zou tot 1949 op zich laten wachten.

Wat was het oorspronkelijke land van het volk Israël? ›

De oude Israëlieten worden beschouwd als nakomelingen van de oorspronkelijke Kanaänitische bevolking die lange tijd woonden in de zuidelijke Levant, Syrië, het oude Israël en de Transjordaanse regio.

Hoe eindigde de 6 daagse oorlog? ›

Die dag voltooide Israël de inname van de Sinaï-woestijn. Israël verloor daarbij 122 tanks, maar Egypte ongeveer 820 tanks. Op 9 juni veroverde Israël, ondanks zware verliezen, het noordelijk deel van de Golan-hoogvlakte.

Wie heeft de Jom Kippoer oorlog gewonnen? ›

De Yom Kipoer-oorlog breekt uit

Op 6 oktober 1973, op het ogenblik dat Israël zich opmaakte voor Jom Kipoer, vielen de Syrische en Egyptische legers Israëlische stellingen aan. Op deze belangrijke Joodse feestdag komt het publieke leven in Israël zo goed als tot stilstand. Het was een complete verrassing.

Van wie is Palestina oorspronkelijk? ›

Palestina slaat terug op de Filistijnen, een volk dat zich waarschijnlijk rond de 13e eeuw v. Chr. in het toenmalige Kanaän vestigde. Toen de Israëlieten in Kanaän terechtkwamen waren de Filistijnen een van de volken die zij daar aantroffen en met wie ze regelmatig strijd leverden.

Is de Gazastrook een land? ›

Na de verkiezingen van 2006 en de Palestijnse Burgeroorlog tussen Hamas en de Palestijnse Autoriteit, kwam in juni 2007 de religieuze partij Hamas aan de macht. Sindsdien wordt Gaza door Hamas bestuurd als een onafhankelijk gebied.

Is de Westelijke Jordaanoever bezet? ›

De basis: Gaza, Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem

Het Palestijnse grondgebied wordt al meer dan vijftig jaar bezet, sinds Israël deze gebieden in 1967 veroverde in de Zesdaagse Oorlog.

Wat waren de gevolgen van de 6 daagse oorlog? ›

De Arabische landen verenigden zich en werkten na de Zesdaagse Oorlog nauwer samen dan ooit tevoren. Een andere gevolg was dat door de manifestatie van Israël als supermacht in het Midden-Oosten, het zionisme wereldwijd een stevige impuls kreeg en er een migratiestroom (aliyah) op gang kwam.

Waarom begon de 6 daagse oorlog? ›

De inlichtingendienst

Aan het begin van 1967 waren de Arabische staten ongeruster over de interne aangelegenheden dan over Israël. Ruzies tussen monarchieën en de socialistische staten hadden de overhand en leken eerder in een intern gewapend conflict uit te vallen dan met de Israëlisch.

Wat gebeurde er na 1945 toen de oorlog was afgelopen? ›

Uiteindelijk eindigde de oorlog in Europa op 8 mei 1945 met de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland aan de geallieerde machten. Die overgave leidde tot de oprichting van de Verenigde Naties. Bovendien bepaalden de overwinnaars dat Duitsland herstelbetalingen moest doen na de oorlog.

Wat gebeurde er in 1942 in de oorlog? ›

In januari 1942 valt het Japanse leger het eiland Tarakan voor de kust van Borneo (het huidige Kalimantan) binnen. De eerste gevechten op zee vinden al snel hierna plaats. Het Koninklijk Nederlands Indisch Leger (KNIL) capituleert op 9 maart 1942.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated:

Views: 5955

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.