Shiatsu Massage: Alles wat je wilt weten over deze verfijnde praktijk (2024)

Shiatsu is een fascinerende en effectieve massagetherapie die zijn oorsprong vindt in Japan en tal van gezondheidsvoordelen biedt. In dit uitgebreide artikel zullen we je alles vertellen over Shiatsu Massage. De betoverende techniek, de geschiedenis, de verschillende stijlen, de voordelen en hoe je het zelf kunt proberen. We zullen ook ingaan op de mogelijkheden om zelf Shiatsu-massage te leren geven of zelfs een carrière als Shiatsu-therapeut te gaan vervolgen. Dus lees verder en ontdek hoe Shiatsu je leven kan vervullen met ontspanning, plezier en genot!

Waar komt Shiatsu vandaan?

Shiatsu vindt zijn oorsprong in Japan en is gebaseerd op eeuwenoude Oosterse geneeswijzen. Het woord ‘shiatsu‘ betekent letterlijk ‘vingerdruk’ in het Japans, wat verwijst naar de manier waarop deze techniek wordt uitgevoerd. Shiatsu is een vorm van massage die zich richt op het verbeteren van de energiestroom (Qi) en meridianen in het lichaam, met als doel het herstellen van de balans en het bevorderen van een algemeen gevoel van welzijn.

De Geschiedenis van Shiatsu

De geschiedenis van Shiatsu gaat ver terug in de tijd. Het is nauw verwant aan de traditionele Chinese geneeskunde en de kunst van het masseren. In de loop der jaren is Shiatsu geëvolueerd en heeft het invloeden uit de westerse geneeskunde en psychologie geïntegreerd. De grondlegger van Shiatsu zoals we het nu kennen, is Tokujiro Namikoshi. Hij opende in 1940 de eerste Shiatsu-kliniek in Japan en startte later de Japan Shiatsu College, waar hij de techniek verder ontwikkelde en onderwees aan toekomstige therapeuten.

Verschillende Stijlen van Shiatsu

Er zijn verschillende stijlen van Shiatsu die zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld. De twee meest voorkomende stijlen zijn Namikoshi-stijl en Zen Shiatsu. Elk een eigen aftakking van de Shiatsu massage praktijk. Wil je eerst nog even wat meer lezen over massage, lees dan hier een introductie over massage. Of lees over de twee meest populaire Shiatsu massage stijlen:

Namikoshi-stijl

De Namikoshi-stijl, vernoemd naar de grondlegger van Shiatsu, Tokujiro Namikoshi, richt zich op het lokaliseren en behandelen van specifieke drukpunten in het lichaam. Deze punten staan bekend als ’tsubo’ en bevinden zich langs de energiebanen van het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze punten, kan de energiestroom in het lichaam worden verbeterd en kunnen eventuele blokkades worden opgeheven.

Zen Shiatsu

Zen Shiatsu, ontwikkeld door Shizuto Masunaga, is een andere populaire stijl van Shiatsu die zich richt op het behandelen van de energiebanen (ook wel meridianen genoemd) in het lichaam. In plaats van zich te concentreren op specifieke drukpunten, wordt bij Zen Shiatsu de nadruk gelegd op het behandelen van de meridianen als geheel. Dit wordt gedaan door het toepassen van druk met de handen, vingers, ellebogen, knieën en soms zelfs de voeten.

De Voordelen van Shiatsu

Shiatsu biedt een breed scala aan voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Hieronder volgen enkele van de voordelen die deze massagetechniek te bieden heeft:

Vermindering van stress en spanning

Een van de belangrijkste voordelen van Shiatsu is de vermindering van stress en spanning. De techniek helpt om zowel fysieke als mentale spanning los te laten, waardoor een diep gevoel van ontspanning ontstaat.

Verbetering van de bloedsomloop

Shiatsu helpt de bloedsomloop te verbeteren door het stimuleren van de bloedvaten en het verhogen van de bloedstroom naar spieren en organen. Dit kan helpen bij het verminderen van zwelling, het versnellen van het genezingsproces en het verbeteren van de algehele gezondheid.

Verlichting van pijn en stijfheid

Door het toepassen van druk op specifieke punten in het lichaam kan Shiatsu helpen om spierpijn, stijfheid en gewrichtspijn te verlichten. Het is met name effectief bij het behandelen van pijn veroorzaakt door artritis, rugpijn en sportblessures.

Verbetering van de spijsvertering

Shiatsu kan de spijsvertering stimuleren en helpen bij het verlichten van problemen zoals constipatie, indigestie en maagklachten.

Versterking van het immuunsysteem

De massagetechniek kan het immuunsysteem versterken door het stimuleren van lymfatische circulatie en het ondersteunen van het lichaam bij het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen.

Verbetering van de slaap

Shiatsu kan helpen bij het verbeteren van de slaap door het verminderen van stress, het verlichten van pijn en het bevorderen van een algemeen gevoel van ontspanning.

Emotionele balans

De techniek kan helpen bij het herstellen van emotionele balans en het verminderen van symptomen van angst, depressie en stress.

Positieve invloed op gewrichten

Shiatsu kan helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en soepelheid van gewrichten. Door het stimuleren van de bloedsomloop en het vrijmaken van energieblokkades kunnen gewrichten soepeler en pijnvrij bewegen.

Hoe werkt een Shiatsu-sessie?

Een Shiatsu-sessie begint meestal met een intakegesprek, waarbij de therapeut informatie verzamelt over de gezondheid en het welzijn van de cliënt. Dit helpt de therapeut om een persoonlijk behandelplan op te stellen, afgestemd op de specifieke behoeften van de cliënt.

Tijdens een Shiatsu-sessie ligt de cliënt meestal op een comfortabele mat op de grond, gekleed in losse, comfortabele kleding. De therapeut gebruikt vervolgens hun handen, vingers, elle bogen, knieën en soms voeten om druk uit te oefenen op specifieke punten en meridianen in het lichaam. Een sessie kan variëren van 45 tot 90 minuten, afhankelijk van de behoeften van de cliënt.

Als je geïnteresseerd bent in het ervaren van Shiatsu, maar niet zeker weet waar je moet beginnen, zijn hier enkele tips om je op weg te helpen:

  1. Zoek een gekwalificeerde therapeut

Het is belangrijk om een ervaren en gekwalificeerde Shiatsu-therapeut te vinden die is opgeleid in de technieken en filosofieën van deze massagemethode. Zoek naar therapeuten die zijn gecertificeerd door erkende Shiatsu-opleidingen of beroepsverenigingen. Op de website van de Shiatsu beroepsvereniging Nederland, vind je een handige zoekfunctie, die je wijst op therapeuten bij jou in de buurt.

  1. Communiceer met je therapeut

Een open communicatie met je therapeut is cruciaal voor een succesvolle Shiatsu-ervaring. Zorg ervoor dat je eventuele gezondheidsproblemen, pijn, ongemak of specifieke doelen die je hebt voor de sessie met je therapeut bespreekt.

  1. Draag comfortabele kleding

Zoals eerder vermeld, wordt Shiatsu meestal uitgevoerd met de cliënt in losse, comfortabele kleding. Zorg ervoor dat je kleding draagt die gemakkelijk beweegt en waarin je je op je gemak voelt.

  1. Wees open voor de ervaring

Shiatsu kan een diepgaande en transformerende ervaring zijn. Benader je sessie met een open geest en een bereidheid om je over te geven aan het proces.

  1. Oefen zelfzorg na de sessie

Na een Shiatsu-sessie is het belangrijk om voor jezelf te zorgen en je lichaam de tijd te geven om te herstellen. Drink veel water, eet gezond voedsel en zorg voor voldoende rust.

Leren Masseren en een Carrière als Shiatsu-Therapeut

Als je geïnteresseerd bent in het leren van Shiatsu-massage of zelfs een carrière als Shiatsu-therapeut overweegt, zijn er verschillende manieren om dit te doen.

Volg een cursus of workshop

Er zijn veel cursussen en workshops beschikbaar, zowel online als op locatie, die je de basisprincipes van Shiatsu-massage kunnen leren. Deze cursussen variëren in lengte en intensiteit, maar bieden vaak een goede introductie tot de technieken en filosofieën van Shiatsu.

Schrijf je in voor een opleiding

Als je serieus bent over het nastreven van een carrière als Shiatsu-therapeut, moet je je inschrijven voor een uitgebreide opleiding. Deze opleidingen, die vaak worden aangeboden door gespecialiseerde Shiatsu-scholen, bieden diepgaande instructies in de technieken, theorieën en filosofieën van Shiatsu. Ze omvatten meestal zowel theoretische als praktische componenten, evenals stage- of praktijkervaring.

Word lid van een beroepsvereniging

Als je gekwalificeerd wilt worden als Shiatsu-therapeut, dan is het nuttig om lid te worden van een beroepsvereniging. In Nederland is dat de Beroepsvereniging voor Shiatsu. Deze verenigingen bied verschillende opleidingen, workshops, netwerkmogelijkheden en ondersteuning bij het opbouwen van je praktijk.

Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen

Shiatsu is een voortdurend evoluerende discipline, en het is belangrijk om op de hoogte te blijven van nieuwe technieken, onderzoek en ontwikkelingen in het vakgebied. Dit kan gedaan worden door het bijwonen van workshops, het lezen van vakliteratuur en het deelnemen aan professionele netwerkgroepen.

Shiatsu, de authentieke massagestijl

Shiatsu is een krachtige en effectieve massagetechniek met een rijke geschiedenis en vele voordelen voor de gezondheid en het welzijn. Of je nu op zoek bent naar verlichting van pijn en spanning, verbetering van de bloedsomloop, of het bevorderen van een diep gevoel van ontspanning, Shiatsu heeft het potentieel om je leven te veranderen. Probeer het zelf en ontdek wat deze authentieke massagetechniek voor jou kan doen! En als je je passie voor Shiatsu wilt omzetten in een hobby of zelfs carrière, zijn er tal van mogelijkheden om te leren en te groeien als therapeut. Laat je betoveren door de wereld van Shiatsu en transformeer niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen!

Heb jij ervaring met Shiatsu? Heeft het je geholpen? Ben je er zelf bedreven in en heb je waardevolle feedback? Deel het dan via het reactieformulier hieronder. We horen graag van je!

Shiatsu Massage: Alles wat je wilt weten over deze verfijnde praktijk (2024)
Top Articles
The 5 Best Weight Watchers Recipes Shared at Meetings The Holy Mess
Baltimore's Famous Berger Cookies (Copycat Recipe)
Spasa Parish
Rentals for rent in Maastricht
159R Bus Schedule Pdf
Sallisaw Bin Store
Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
Espn Transfer Portal Basketball
Pollen Levels Richmond
11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
Craigslist Pets Huntsville Alabama
Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
R/Skinwalker
Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
Ems Isd Skyward Family Access
Elektrische Arbeit W (Kilowattstunden kWh Strompreis Berechnen Berechnung)
Omni Id Portal Waconia
Kellifans.com
Banned in NYC: Airbnb One Year Later
Four-Legged Friday: Meet Tuscaloosa's Adoptable All-Stars Cub & Pickle
Model Center Jasmin
Ice Dodo Unblocked 76
Is Slatt Offensive
Labcorp Locations Near Me
Storm Prediction Center Convective Outlook
Experience the Convenience of Po Box 790010 St Louis Mo
Fungal Symbiote Terraria
modelo julia - PLAYBOARD
Abby's Caribbean Cafe
Joanna Gaines Reveals Who Bought the 'Fixer Upper' Lake House and Her Favorite Features of the Milestone Project
Tri-State Dog Racing Results
Navy Qrs Supervisor Answers
Trade Chart Dave Richard
Lincoln Financial Field Section 110
Free Stuff Craigslist Roanoke Va
Stellaris Resolution
Wi Dept Of Regulation & Licensing
Pick N Pull Near Me [Locator Map + Guide + FAQ]
Crystal Westbrooks Nipple
Ice Hockey Dboard
Über 60 Prozent Rabatt auf E-Bikes: Aldi reduziert sämtliche Pedelecs stark im Preis - nur noch für kurze Zeit
Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
Hooda Math—Games, Features, and Benefits — Mashup Math
Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
Maria Butina Bikini
Busted Newspaper Zapata Tx
Latest Posts
Article information

Author: Carmelo Roob

Last Updated:

Views: 5493

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Carmelo Roob

Birthday: 1995-01-09

Address: Apt. 915 481 Sipes Cliff, New Gonzalobury, CO 80176

Phone: +6773780339780

Job: Sales Executive

Hobby: Gaming, Jogging, Rugby, Video gaming, Handball, Ice skating, Web surfing

Introduction: My name is Carmelo Roob, I am a modern, handsome, delightful, comfortable, attractive, vast, good person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.